pátek 4. listopadu 2011

Prosba o pomoc


Zdravím do ČR a chtěl bych Vás všechny poprosit o radu. Potkal jsem tu spoustu sirotků, kteří by potřebovali pomoc, a zároveň lidi, kteří by jim rádi věnovali čas a péči a pomohli jim, ale jediné, co jim chybí, jsou peníze. Mluvil jsem s mnoha lidmi a rýsují se dvě možnosti, jak pomoci. Vžijte se do role dárce, který chce pomoci, ale chce, aby jeho peníze byly využity co nejlépe. Napište mi prosím, která z těchto možností se Vám zdá jako efektivnější, reálnější, přínosnější a prostě lepší. Posílejte i jakékoliv další komentáře a otázky. Psát můžete zde do diskuse, mně na facebook nebo na mail frosenkranc@gmail.com.

Varianta 1
V sobotu jsem se ve vesnici sešel se skupinou dobrovolníků, kterou vede Jacob. Sami měli malý projekt, kdy se každou sobotu sirotci sešli v jednom z kostelů, kde dostali jídlo a byl pro ně připraven vzdělávací program. Také před šesti vytvořili dlouhodobý projekt podpory sirotků, kdy chtěli koupit krávy a stroj na mletí mouky a za vydělané peníze děti živit a posílat do školy. Projekt ale skončil, kdy sponzor – právnička z Nairobi – pomoc odřekl.

Když jsem skupině řekl, že lidé doma v ČR by měli zájem pomoci, byli opravdu rádi. Nevěděl jsem , kolik by lidé chtěli přispět, ale zeptal jsem se skupiny, jak by nejlépe dlouhodobě sirotkům pomohli, kdyby měli k dispozici 50 000 šilinků (10 000 Kč). Z diskuse vyplynul závěr, že nejlepší by bylo jednotlivým dětem koupit malou ovci či kozu. Dobrovolníci by sirotkům pomáhali a dohlíželi na ně, ale o zvířata by se děti staraly samy. Pak by jednou za čas mohly prodávat kůzlata a jehňata, u koz případně i mléko. Jednou za 4-6 měsíců by si tak mohly vydělat zhruba 2000 šilinků (400 Kč) na poplatky ve škole, pomůcky, oblečení či něco k jídlu.

Koza či ovce stojí na trhu 3000 šilinků (600 Kč), dožívá se zhruba tří let, rodí 1-2 potomky za 4 (ovce) až 6 (koza) měsíců. Jedno mládě se prodává za 2000 šilinků. Výhodou této varianty je, že by každý dárce v ČR mohl pomoci konkrétnímu sirotkovi, mohl by vidět jeho fotky i fotky koupeného zvířete. Zvířata také není potřeba krmit, živí se listím, kde se dá. Nevýhoda je, že to není pomoc dost velká a koncentrovaná, obzvláště ne na to, aby zaplatila školné studentům, kteří by rádi pokračovali na střední školu. Základní vzdělání je zdarma, ale dále se musí platit, což si sirotci nemohou dovolit a po základní škole jejich naděje končí.


Varianta 2
Hned v něděli jsem se zástupcem ředitele vyrazil navštívit jeho skupinu, kterou tvoří převážvě veterináři, kteří se snaží vylepšovat kvalitu dobytka v oblasti. Hostitel skupiny mi ukázal svoji superkrávu. Stála i s dopravou 90 000 šilinků (18 000 Kč). Pochází z farmy, kde prodávají různá exotická plemena s různým výkonem. Tato superkráva denně dává 30 litrů kvalitního mléka, které se prodává kolem 100 šilinků za litr – denně tak nadojí zhruba 3000 šilinků hrubého zisku (600 Kč). Superkráva sežere trávy za 300 šilinků denně, i s údržbou chléva, návštěvami veterináře a doplňky stravy tak jsou denní náklady cca 500 šilinků denně. Když pro rezervu náklady zdvojnásobíme, denní čistý zisk bude 2000 šilinků (400 Kč), tedy tolik, co ovečka dá za čtyři měsíce. To znamená 60 000 šilinků (12 000 Kč) za měsíc. Něco by stálo postavení chléva (20 000), ale i tak by kráva za sebe zaplatila zhruba za dva měsíce. Navíc by bylo možné jednou za devět měsíců prodávat telata nebo si je nechat a chov rozšířit. Šestiměsíční supertele je možné prodat za 20 000 šilinků.

Výhody superkrávy jsou, že je velmi efektivní a prodej mléka i telat by vytvořil dostatek financí na zajištění základních potřeb velkého počtu sirotků a na hrazení školného středoškolákům. Také by bylo možné dále investovat a projekt rozšiřovat a v budoucnu i postavit samotnou budovu sirotčince. Sirotci nyní mají kde přespávat, zůstávají u prarodičů, přibuzných či jiných patronů. Tam mohou přespávat, ale tím to často končí. Velkou nevýhodou je, že  by bylo potřeba na začátek nashromáždit větší množství zdrojů od různých dárců.

Zaver
Verim ze mistni dobrovolnici dokazi vesnici opravdu pomoci. Jsou mezi nimi matky od rodin, ktere pracuji cele dny na pozemcich a samy toho mnoho nemaji, ale maji prehled o sirotcich ve vesnici a zalezi jim na nich. Hlavni postavou by byl nejspise Jacob, ktery je vysokoskolsky vzdelany, ma prehled, konfrontuje archaicke nazory ve vesnici a hlavne sam vyrustal v sirotcinci diky neci pomoci. Nyni chce sam delat to stejne pro dalsi. 
Tak a co ted? :) Tesim se na Vase nazory a komentare, nenechte me ve stychu.

3 komentáře:

  1. Superkráva zní lákavě, skoro idylicky. Pokud by se ty peníze vybraly, bylo by to určitě lepší řešení. Ovšem je to drahé a není tam jistota, že to vyjde. Otázka jestli se vyplatí riskovat, když je uživí i koza za 30x menší cenu, přestože pak nebudou mít výhled na středoškolské vzdělání. Já jsem vždycky pro řešení všechno nebo nic, ale v tmhle případě nevím. Vsadil bych na superkrávu :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj do daleké Afriky, osobně bych vsadil taky na superkrávu, i když je to trochu risk. Je fakt, že pokud bude o superkrávu dobře postaráno a pokud bude odbyt pro třicet litrů mlíka denně, tak je superkráva rozhodně zajímavější variantou.
    Rosťa

    OdpovědětVymazat
  3. Byl bych pro variantu 2. Nevím, jestli se podaří shromáždit peníze, ale když si vezmeš, že jsou lidi, kteří třeba měsíčně vydělají 20 000,- Kč, tak pro ně nemůže být problém dát 5000,- na krávu že ?
    V nejhorším se vždy může varianta 2 změnit na variantu 1 ...

    OdpovědětVymazat