sobota 10. prosince 2011

Krávy jsou doma


Holky jsou od pátku doma. Už se spokojeně cpou trávou a dávají nám mléko.

Svata si pochutnava a mleko dava

Svaťa, černobílá, podruhé těhotná, v pátém měsíci, dojí se třikrát denně, při dojení je hodná jako miminko.

Sophie

Sophie [sofi], hnědobílá, podruhé těhotná, porodí na začátku února, trošku agresivní, slintá, žere jako kráva.

Jacob v akci se Svatou

Holky měly dorazit už dávno, hned po odeslání peněz. Pan Joel byl prostředník a krávy měl dopravit doktor, jejich majitel. Jenže doktorova manželka prý odmítla krávy vydat, dokud neuvidí aspoň nějakou zálohu. Dny nejistoty a čekání, kdy peníze dorazí. Hororové zprávy, že to může trvat až dva týdny. V úterý pan Joel potvrdil, že peníze dorazily a že je předal doktorovi. Večer nečekaně příjíždí pan Joel, podívat se na náš přístřešek. „Tohle je moc malé, musíte ho rozšířit. Krávy přiveze doktor ráno v deset, v malém přístřešku zatím budou trpět, ale přežijí,“ říká pan Joel. Ve středu brzy ráno rozjíždíme práce, přichází stavitel, Jacob shání po vesnici dřevo, lidi a štěrk, já vyrážím do Luandy pro plechy a písek.

Pisek uz je doma, kamarad Andrew vyklada
Sousedi pracuji na rozsireni pristresku, pomaha i Enok
Během prací očekáváme krávy, ale ony celý den nepřicházejí. Nezvedání telefonů, dotáváme jen jednu SMSku od doktora, že mají problémy s pickupem a krávy přivezou zítra. Ve čtvrtek v poledne volá doktor: „Jsme na cestě, budeme u vás zhruba ve dvě.“ Čekáme celý den, ale krávy stále nepřicházejí. Naštvaní jsou všichni, včetně šéfa oblasti, který nám celou dobu pomáhal. „Tohle už je moc, ráno vyrazíme na doktorovu farmu zjistit, co se děje,“ říká rozhodně šéf. V pátek ráno čekáme ve městě na šéfa a v tom přichází SMSka od doktora: „Jsme u sirotčince.“ Sedáme na motorku a rychle jedeme domů, ale doktor tu není. Se zbytky nadějí nakoukneme do přístřšku a...jsou tam. Krávy jsou doma!


Ty holky fakt dost zerou, kazda min 50kg travy denne

Stres tím skoro končí, ale práce začíná. Brzo ráno vstát, ohřát vodu, nachystat dobroty pro krávy k dojení, omýt cecíky, namastit cecíky a už to jede. Dojení je makačka. Mléka je zatím málo, holky jsou vystresované po cestě, při každém dojení ale dávají víc a víc. Přelít mléko do konve, připevnit na kolo a Jacob už vyrází prodat, co nadojil. Krávy přes noc sežraly všechnu trávu, takže soused mezitím přináší další a rozsekává ji na kousky. Mercy a Brenda přináší od řeky vodu. Rozšíření přístřešku zatím schne, ještě na něm zbývá dost práce. V neděli ráno je Sophie nějaká agresivní, naskakuje na Svaťu, tak je musíme oddělit a uvidíme, co dál.
Sirotci pri sobotnim programu, dopoledni vyuka

Hry s novym micem od pratel z CR

Cerny Petr. Trochu zvlastni hra v Africe, ale mela uspech. Krtecek je zaruka uspechu.


V sobotu jsem byl navštívit program pro sirotky a také naposledy promluvit s dobrovolníky ze skupiny Ebukobelo. Fotky to vypovi lepe nez slova.

Ryze na obed se uz vari

S ceskymi fixami a pastelkami si ted budou moc malovat kazdou sobotu
Opet Cerny Krtecek
Tento týden jsem chtěl cestovat po západní Keni, ale z plánů díky každodenní naději a zklamání sešlo. V neděli se rozloučím ve škole, v pondělí aspoň na jeden den vyrazím do pralesa Kakamega a v úterý odjíždím. Domu priletim 22., ted budu mit aspon par dni podivat se po zbytku Keni. Hlavní ale je, že krávy jsou doma :)


Deti hromadne ctou Krtecka v anglictine, pancitelka dohlizi


Po tom vsem jsem o neco chytrejsi, priste budu vedet lepe. Za vsechno vlastne muze limit, ktery mam na vyber z bankomatu. Bez nej bych jen vybral penize, zaplatil a prevzal kravy. Nemam te rad, limite! 
To jsou ony - deti ze skupiny Ebukobelo. Sbad se jejich rady brzy rozsiri

Dochazka - poradek a transparentnost musi byt

Ryze a fazole - muj kensky favorit

Misku si kazdy prinasi vlastni

Vdovy, vdovci ci opatrovnici - clenove skupiny Ebukobelo


Hakuna matata!

2 komentáře:

  1. Super, úplně super. Nemam slov :)

    OdpovědětVymazat
  2. Je super, ze nakonec vsecko klaplo a kravy dorazily v poradku :-) Jinak videt krtka mezi detma v Keni mi jen hladi mou vlasteneckou dusicku. Az tam zas nekdy prijede nejaky Cech, to bude koukat :-D

    OdpovědětVymazat